29 Νοε 2012

Γη καλεί ΑΕΚ: "Χρειάζεσαι επιθετικό!"

Ποιός θα περίμενε ότι η πολυπαθής αυτή ομάδα θα βρισκόταν σε μια τόσο δεινή θέση; Τελευταία στην βαθμολογία και με ορατό τον κίνδυνο να πέσει σε χρονιά μάλιστα, που πέφτουν μόνο δύο ομάδες! Μάλιστα. Ο κίνδυνος είναι ορατός. Οι ομάδες που παλεύουν για την κατηγορία κουτσά στραβά παίρνουν αποτελέσματα, η ΑΕΚ όχι, και βρισκόμαστε 12η αγωνιστική με τις περισσότερες από τις πιθανές ομάδες να πέσουν 4 με 7 βαθμούς πάνω από την ΑΕΚ. Την ίδια στιγμή που η ΑΕΚ απέναντί στις ομάδες που θα παλέψουν έχει 3 ήττες (Ξάνθη εκτός, ΟΦΗ εκτός και Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ), δύο ισοπαλίες στο ΟΑΚΑ με Άρη και Κέρκυρα και μόλις δύο νίκες απέναντι στον Πλατανιά εντός έδρας και στην πιο αδύναμη ομάδα της κατηγορίας τη Βέροια..

Είναι τόσο κακή η ΑΕΚ λοιπόν; Η απάντηση είναι όχι! Με όλους αυτούς τους αντιπάλους αν εξαιρεθεί το παιχνίδι στο γεντί κουλέ η ΑΕΚ ήταν ο κυρίαρχος του γηπέδου. Και με καλύτερες από αυτές ομάδες το ίδιο. Καλή ώρα με τον Αστέρα Τρίπολης που διεκδικεί και την έξοδό του στο ουέφα. Πως γίνεται λοιπόν μια ομάδα εμφανώς καλύτερη από αυτές τις ομάδες που θα παίξουν για να μείνουν στην κατηγορία, κινδυνεύει να πέσει; Απλό! Γιατί αυτή η ομάδα έχει 3 μεγάλα προβλήματα που στοιχίζουν.

Πρόβλημα πρώτο: Διαφορετική φιλοσοφία από τους αντιπάλους της.
Καλώς και όχι κακώς ή ΑΕΚ είναι ΑΕΚ. Δεν είναι ομάδα που έχει συνηθίσει να παίζει για να παραμείνει στην κατηγορία. Θα μπεί στο γήπεδο και αν ο αντίπαλος είναι πιο αδύναμος θα προσπαθήσει να κάνει παιχνίδι. Δεν πρόκειται να περιμένει τον Πλατανιά και τον Λεβαδειακό πίσω στην άμυνα για να βγάλει αντεπιθέσεις και να προσπαθήσει να κλέψει βαθμουλάκια. Αυτό το παιχνίδι το κάνουν οι αντίπαλοί της. Γιατί αυτό είναι το παιχνίδι που είναι συνηθισμένες να κάνουν οι ομάδες που προσπαθούν να σωθούν. Στα 22 από τα 30 παιχνίδια του πρωταθλήματος ταμπουρώνονται και προσπαθούν να κλέψουν βαθμούς. Στα υπόλοιπα 8 που παίζουν με τους υποψήφιους να πέσουν, θα προσπαθήσουν ακόμη και σε αυτά να μην χάσουν.

Αυτό λοιπόν είναι το παιχνίδι που καλείται η ΑΕΚ να κάνει φέτος απέναντι στις ομάδες που είναι εμφανώς καλύτερες και ΙΣΩΣ αν έκανε αυτό το παιχνίδι και απέναντι στους πιο αδύναμους να είχε μαζέψει λίγους βαθμούς παραπάνω. Ο ΑΕΚτζής όμως δεν μπορεί να το δεί αυτό. Κανείς δεν το θέλει και ΚΑΛΩΣ δεν το κάνει η ΑΕΚ. Ας περιοριστούμε μόνο στον κλεφτοπόλεμο απέναντι στον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και ίσως τον ΠΑΟ μπας και πάρουμε κανέναν βαθμό και ας συνεχίζουμε να παίζουμε σαν ΑΕΚ απέναντι σε όλους τους άλλους. Ακόμη και αν πέσουμε τουλάχιστον θα παίζαμε σαν ΑΕΚ. 

Πρόβλημα δεύτερο: Το ρόστερ αποτελείτε από πολύ νέους ποδοσφαιριστές. Αποτέλεσμα αυτού; Κάποια λάθη. Λάθη ικανά να σου στοιχίσουν ένα γκόλ απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα. Σε όλα τα γκόλ κάποιος φταίει περισσότερο αλλά το δάσος είναι ότι οι παίχτες της ΑΕΚ είναι άπειροι και επιρεπής στο λάθος που θα στοιχίσει πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Γιατί φέτος κάθε γκόλ που τρώει η ΑΕΚ είναι καρφί στο φέρετρο. 

Πως μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα; Με την προσθήκη ενός έμπειρου αμυντικού στην ομάδα. Και ποιός είναι ο πιο έμπειρος αμυντικός που μπορούμε να πάρουμε; Ο Κατσουράνης. Γιατί πλέον αυτός ο παίχτης αμυντικός είναι. Δεν νομίζω να μπορεί να θεωρηθεί παίχτης τόσο στατικός σαν χαφ. Περάσαν τα χρόνια και ήρθε η ώρα να πάει πιο πίσω. Εκεί που θα είναι και πιο χρήσιμος και αποδοτικός. Με τον Κατσουράνη, η άμυνα της ΑΕΚ θα βελτιωθεί και σίγουρα το ένα γκόλ που είναι πολύ πιθανό να φάμε από οποιαδήποτε ομάδα θα γίνεται κανένα γκόλ στα περισσότερα παιχνίδια. Ο Κατσουράνης μπορεί να λειτουργήσει και σαν φάρος στους υπόλοιπους νέους παίχτες της ΑΕΚ. Είναι αρκετά τα θετικά του να έρθει αυτός ο παίχτης στην ομάδα. Θα ήμουν 100% υπέρ του να έρθει αν δεν υπήρχε το 3ο πρόβλημα που θεωρώ πιο σημαντικό από όλα.

Πρόβλημα τρίτο (και μακρύτερο): Φουρτάδο, Κατσικοκέρης, Παυλής. ΝΑΙ αυτή είναι η επιθετική γραμμή της ΑΕΚ. Ένας παίχτης που βαριέται ακόμη και να περπατήσει, ένας παίχτης που δεν μπορεί να κάνει κοντρόλ ούτε αμαρκάριστος και ένας παίχτης που όσο πάθος και αν έχει και όσο και αν σκυλιάσει στο γήπεδο είναι εμφανώς ανέτοιμος. Παραγωγικότητα; 8 γκόλ σε 12 παιχνίδια, τα 4 από τα οποία απέναντι στην Βέροια! Γκόλ βασικών επιθετικών; Μόλις 2! Το ένα στην ήττα από τον ΟΦΗ και το άλλο στην ισοπαλία στο ΟΑΚΑ με τον Άρη. Αποτελέσματα; Παίζει ο Φούντας και ο Κατίδης στην κορυφή! Γιατί; Γιατί είναι οι μόνοι παίχτες που μπορεί και να κάνουν μια ενέργεια να βγουν και καμιά φορά τετ α τετ και να σκοράρουν. Τραγικότερα αποτελέσματα; O κάθε αντίπαλος ξέρει ότι αν κλειστεί πίσω πολύ δύσκολα θα φάει γκόλ, παίζει έτσι και αν βάλει ένα γκόλ (που είπα πιο πρίν γιατί είναι πιθανό να το βάλει), κερδίζει το παιχνίδι. Μαλάκας είναι λοιπόν να ανοιχτεί; Σίγουρη συνταγή. Ξάνθη, Αστέρας, Λεβαδειακός, Άρης, Κέρκυρα. Όλοι αυτό κάναν. Όλοι πήραν βαθμό ή βαθμούς. 

Πως το αποφεύγεις αυτό; Αφού τον Λεονάρντο τον πούλησες, και τον Κλωναρίδη επίσης, μια είναι η λύση. Να φέρεις έναν τέτοιο παίχτη. Γρήγορο, τεχνίτη και ικανό να κάνει μια ενέργεια απέναντι στα γίδια των αντιπάλων. Γιατί μην νομίζουμε ότι έχουν και τίποτε παίχτες της προκοπής όλες αυτές οι ομάδες ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ανταγωνίζεται φέτος η ΑΕΚ. Δεν χρειάζεται λοιπόν να έρθει παίχτης που να μπορεί να κάνει πουτάνα τον γαύρο. Δεν χρειάζεται να έρθει Σκόκο. Ένας παίχτης που να μπορεί απλά να βάλει γκόλ χρειάζεται. Γιατί όσους Κατσουράνηδες και αν φέρουμε, θα πάρουμε κάποια Χ παραπάνω αλλά για να κερδίσεις πρέπει να βάλεις γκόλ. Και ο μόνος τρόπος να μετουσιώσεις την υπεροχή σου απέναντι στις πιο αδύναμες ομάδες σε γκόλ, είναι να έχεις μπροστά ΣΚΟΡΕΡ και όχι Πίου. 

Έναν παίχτη να είναι ένα επίπεδο πάνω από όλους τους αντιπάλους. Και αν και δεν είναι δύσκολο να βρεις τέτοιο παίχτη, η επιλογή του αν δεν είναι σωστή μπορεί να στοιχίσει άσχημα. Γιαυτό καλό είναι να γίνει από άνθρωπο ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ κάποιες ποδοσφαιρικές αγορές. Να μην πάμε για το σούπερ λαβράκι που θα μας φέρει ο Α μάνατζερ και θα δεί στο youtube κάποιος αδαής που τυχαίνει να περνάει ο λόγος του στην ομάδα αυτή την περίοδο. Πιτσιρικάδες άπειρους έχουμε. Δοκιμασμένες λύσεις θέλουμε. Να πάμε στα σίγουρα. Ποιά είναι τα σίγουρα; Χμ.... Για να σκεφτούμε λίγο. Πρέπει να είναι Έλληνας απαραιτήτως. Αν είναι κάτω από 24 χρονών μπορείς να φέρεις και τον Κατσουράνη, αν είναι πάνω από 24 χρονών πρέπει τουλάχιστον να είναι έμπειρος. Παίχτης κάτω των 24 υπάρχει; Ναι ο Γιαννιώτας. Παίχτες πάνω από 24 και έμπειροι; Ο Γκέκας και ο Παπαδόπουλος. Ναι ο Παπαδόπουλος που κατέληξε στον Πανθρακικό και η ΑΕΚ πήρε τον Φουρτάδο και τον Κατσικόκέρη. Ο Παπαδόπουλος που έχει 5 γκόλ στο πρωτάθλημα.

Αυτές είναι οι επιλογές μας. Κατσουράνης-Γιαννιώτας ή Γιαννιώτας-Γκέκας ή Γιαννιώτας-Παπαδόπουλος. 

Ποιό αρέσει πιο πολύ στην καρδιά μου; Το πρώτο γιατί ότι και να λέμε ο Κατσούρ ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για την ομάδα και σίγουρα όταν έχεις πρόταση 2 εκατομμυρίων το χρόνο με την ΑΕΚ να μην μπορεί να δώσει ούτε το 1/4, ο οποιοσδήποτε βάζει τα πάντα κάτω, σκέφτεται οικογένειες, παιδιά κτλ και αποφασίζει τα πολλά. Και μόνο που είπε στους βαζεολοδημοσιογράφους "μικρός ήμουν παναθηναϊκός, στην πορεία έγινα ΑΕΚ, αγάπησα την ΑΕΚ και ΕΙΜΑΙ ΑΕΚ" όταν εκείνοι προσπαθούσαν να τον κάνουν να πεί ότι ήρθε στην ομάδα της καρδιάς του με το στανιό, φτάνει. Όπως και να το κάνουμε είναι μεγάλη προσωπικότητα κιόλας και χρειάζεται. 

Ποιό αρέσει πιο πολύ στην λογική μου; Το 3ο! Γιαννιώτας-Παπαδόπουλος. Και οι δύο καλοί επιθετικοί που λείπουν από την ΑΕΚ. Τεχνική, ταχύτητα και πλαγιοκοπήσεις από τον Γιαννιώτα, εμπειρία και γκόλ από τον Παπαδόπουλο. Έχουν σκοράρει 7 γκόλ μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα, ο Γιαννιώτας έχει βάλει μόνος του όσα γκόλ έχουν βάλει οι βασικοί επιθετικοί της ΑΕΚ και ο Παπαδόπουλος όσα γκόλ έχει βάλει όλη η ΑΕΚ που λέει ο λόγος. Και παίζουν σε ομάδες που θα παλέψουν να μείνουν στην κατηγορία και ο νοών νοείτο.
 
ΥΓ 1: Και o 22άχρονος Μητρόπουλος που σίγουρα δεν θα του αρέσει η Β εθνική θα είναι καλή προσθήκη στα χαφ.
YΓ 2: Όλα αυτά αν βεβαίως μπούν λεφτά στην ομάδα γιατί αν δεν μπουν...περαστικά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου